maanantai 9. marraskuuta 2015

Renesanssi tyylikausi

Renesanssi on keskiajalta siirytminen uudelle aikakaudelle. Renesanssi alkoi n.1300 luvulla ja päättyi noin 1600 luvulle. Kyse on siis kulttuurillisesti tapahtuneista muutoksista. Renesanssin aikana kulttuuri muuttui miltei kaikissa eli musiikissa kirjallisuudessa tieteissä sekä renesanssi filosofiassa.Renesanssi tarkoittaa siis taiteitten muutosta 1300-1500 luvulla taiteissa,ajattelu tavan muuttamista sekä asenteiden muutosta eri asioihin.



Renesanssi aikana taidekäsityöläiset pyrkivät jäljittelemään klassisia mittasuhteita ja koristeaiheita.Luvulla 1400 alkoi hahmottumaan uusi italialainen tyyli.Ihmiset halusivat koteihinsa edustavampia ja monipuolisempia esineitä. 1500 luvulla renesanssi sisustus taide oli loistossaan.Palatsien juhlahuoneissa koristeli katossa kullattuja esineitä ja seiniä koristi taidokkaat puu upotukset ja maalatut freskot eli seinämaalaukset sekä flaamilaiset kudotut tapetit. Ruokailu astiat olivat hopeisia tai italialaisittain maalattuja fajanssia eli posliinin kaltaista maalattua keraamista materiaalia. Kiinalaisia posliini astioita oli myös,mutta niitä saattoi nähdä vain ruhtinaitten pöydillä.Esinekokoelmien suurimpia materiaalia oli arvometallit. Tyylin mukaisia koristeen aiheita olivat kiertyvät kukka ja lehtiaiheet,erinlaiset pylväät, koristellut uurnat ja vaasit sekä alastomat lapsihahmot ja mytologiset eläimet.



 Renesanssiin kuului Kreikan ja Rooman arkkitehtuurista säilyneistä taideteoksista ja esineistä. Huonekalut ovat arkki tehtonisia mutta muotoja lainattiin myös suoraan antiikin säilyneistä pronssi sekä kivihuonekaluista. Pylväät pilasteri listoitukset ja erinlaiset sauvakoristeet olivat keskeisiä. Kaappeihin kuului voimakkaasti näkyvät koristelut,pyöreähköt puolikaaret. Myöhäisemmän renesanssin aikana kannattavat hermit alkoi kapenemaan alasäpäin ja niihin muodostoi yleensä ihmisen ruumis veistettynä. Renesanssi aikaan kuului vahvasti ihmisen muotoilu huonekaluihin.
Erinlaiset kukka aiheiset sekä köynnökset olivat myös tavallisia koristeaiheita.Luvulla 1800 renesanssi aika tuli uudelleen muotiin euroopassa. Aitoja esineitä korjattiin uudelleen ja yksinkertaisiin huonekaluihin lisättiin hienoja yksityiskohtia. Uusi renesanssi oli tyylisuunta jossa useimmat uusresesanssi huonekalut tehtiin kotimaisista puulajeista kuten männystä sekä koivusta.Erityisesti ruokasalin kalustot olivat puusta mutta myös makuuhuoneen kulstot. Renesanssi aika tuli uudestaan muotiin vuonna 1920 klassismin yhteydessä. Renesanssi esineillä on vieläkin kysyntää,ja siksi niitä kopioidaan yhä edelleen. Niitä voi saada korkeatasoiseti tehtynä käsityönä tai koneiden valmistamina kömpelöinä kopioina.

 Renesanssin aikana maalattiin kuuluisa taulu nimeltä Mona Lisa

Renesanssin esineet 
 - Yleisin irtohuonekalu oli arkku,mihin pystyi laittamaan säilytykseen esineitä ja siinä pystyi kuljettamaan tavaroita. 
- Suomessa yleistyi myöhemmin raskaat ja suuret tammesta tehdyt kaapit
- jalustalle tai pöydälle asetettava kabinetti kaappi
- moninaiset hyllyköt ja lippaat
- kuniinkaallisissa paikoissa nukuttiin näyttävissä veistokoristelluissa pylvässängyissä 
- arkipäivän istuimiin kuului kiinteät seinänvieruspenkit ja pöytärahit
- renesanssin aikana penkkejä ei pehmustettu eikä verhoiltu,vaan mukavuutta toi irralliset istuintyynyt 
- metalliesineisiin kuului kaikennäköistä
- talvipakkasille kestävät kupariset ja rautaiset padat pannut sekä kattilat
- messingistä tehtyjä kynttilän jalkoja,kattokruunuja sekä lyhtyjä
- tinaiset,vadit,lautaset kannut ja tuopit kuului vauraiden talojen pöytään
-  puista tehdyt astiat olivat joka kodin arkitavaraa
- keraamiset astiat
- drejatut sekä vedenpitäviksi lasitetut padat,pannut ja kulhot toimivat ruoanvalmistuksessa sekä astioina
- kaakeliuunit joita valmistettiin harvassa 
- kaakeliuuneja muurattiin linnoihin
- kaakeliuuniin koristeltiin klassisia muotoja,maallisia vaakunoita sekä opettavia tarinoita




Valitsin tämän sen takia koska olin ennenkin kuullut tästä jotain,ja tämä tuntuu aika tiedetyltä aikakaudelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti