maanantai 4. tammikuuta 2016

hvitträsk kirja(marjamäki)



1. Kirjan sisällys luettelon asiat ovat jaettu seuraaviin asioihin :
- hvitträsk

- museokierros

- muut rakennukset ja puutarha

- aikajana


2 .  Arkkitehteinä toimivat Herman Gesellius, Armas Lindgren, sekä Eliel Saarinen. Hvitträsk sijaitsee Kirkkonummella. Talo toimi arkkitehtien kotina sekä toimistona. Arkkitehdit ostivat hvitträsk tontin marraskuussa vuonna 1901. Hvitträsk rakennukset rakennettiin vuosina 1901-1903. Ensimmäinen rakennus oli pyöröhirsinen pieni huvila "lilla villan" , joka muistuttaa perinteistä suomalaista luhtiaittaa. Päärakennuksen pohjoisiipeen syttyi tulipalo vuonna 1922. Eliel Saarisen poika,Eero Saarinen suunnitteli uuden rakennuksen tuhoutuneen tilalle. Sen ulkonäöstä tuli paljon vaatimattomampi kuin edellisestä. Eero Saarinen tunnettiin yhdysvalloissa arkkitehtinä,hän voitti parikin palkintoa töistään ja muutti lopulta yhdysvaltoihin perheensä kanssa. Toimi siellä suunnittelijana sekä opettajana. Vuonna 1981 Suomen valtio osti Hvitträskin. Sen jälkeen hvitträsk siirtyi museoviraston hallintaan vuonna 2000.

 Talo edustaa kansallisromanttista arkkitehtuuria ja sitä pidetään suomalaisen art nouveau. kauden keskeisenä kokonaistaideteoksena. Rakennus kokonaisuus mielletään nykyään olemukseltaan syvän suomalaiseksi,vaikka talon monet osat edustavat englantilaista sekä amerikkalaista arkkitehtuuria.Hvitträskkin päärakennuksen eteisessä koristelee takka,talon tuvassa on tammesta tehty sisustus,ruokasali on matala ja siellä on kaari-ikkunat,lasimaalauksia sekä holvikatot,kukkahuone eli huone jossa mm. kasvatettiin kukkia,sekä syötiin aamupalaa.Saaristen makuuhuonessa koreili kaarevat kaapit,kampauspöytä,sekä kaarevapäätyinen makuuhuone.Kylpyhuoneessa oli lattiaan upotettu amme,siellä oli myös aikoinaan oma vedenlämmitin.Lasten makuuhuoneen sisustuksesta ei ole aluperäisittäin tarkempia tietoja mutta lasten leikkihuoneesta löytyi mm. freskoristelua,pienemmät kalusteet kuin normaalisti,sekä helposti puhdisttettavissa olevat pinnat kalusteissa sekä seinissä.Ruusukamarissa oli pelkkään oleskeluun olevia kalusteita,siellä oli kukallinen kangastapetti josta nimikin  Ruusukamari luultavasti tulee.Rakennuksessa oli vaarin huone eli Eliel Saarisen isän huone. Rakennuksen yläkerrassa sijaitsi piirtäjien huone,mikä toimi myös talousapulaisten huoneena. Rakennuksessa sijaitsi myös arkkitehtien rentoutumiseen tarkoitettu biljardi huone. Vuonna 1908 suuri ateljee jaettiin väliseinällä kahtia Eliel Saarisen ja Herman Geselliuksen omiksi työtiloiksi. Saarisen työtilat kävivät silloin ahtaaksi,joten työtiloja siirrettiin biljardi huoneen puolelle. Herman Geselliuksen kuoltua Eliel Saarinen sai koko huoneiston itselleen. Tällöin huoneesta tehtiinkin kirjasto. Kirjasto toimi myös arvokkaana herrain-ja vastaanottohuoneena sekä neuvottelutilanan ja tila pystyttiin eristämään ateljeesta paksuilla verkaverhoilla. Rakennuksessa oli myös Loja Saarisen (Elielin vaimo) työhuone. Huone oli holvikattoinen,ja siellä oli kangaspuita. Hvitträsk kellarissa sijaitsi myös ruokakellari.



 Hvitträskin muut rakennukset ja puutarha :

 - Pieni huvila eli "Lilla villan"
- Pohjois siivessä sijaitseva torni
- Iso puutarha missä oli kivisiä rakenteita, pihoilla oli lukuisia puita,runko syreenejä ja hernepensaita. Rakennusten keskellä oli suojaisa ja tasainen sisäpiha.Siellä oli puutarhaterasseja. Puutarhat olivat lajiteltu eteläiseen terassipuutarhaan siellä oli mm omenapuita sekä ruusupensaita,pohjoiseen muotopuutarhaan missä oli kasvimaa sekä ruusutarha sekä järven puoleiseen alaterassiin mikä oli alkuaikoina tärkeä oleskelu tila.Siellä oli iso hiekkakenttä,missä mahdollisesti asujat pelasivat erinlaisia pelejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti