torstai 28. tammikuuta 2016

Elokuvien ikärajat

Elokuvilla ja tv-ohjelmilla on ikärajat. Ikä rajoilla pyritään suojelemaan lapsia heidän ikätasolleen haitallisina pidetyiltä sisällöiltä.  Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia.
     Ikärajat ovat eri näyttö tilaisuuksissa joustavempia kuin muissa. Esimerkiksi dvd elokuvan ikärajasta on pidettävä kiinni,sitä ei saa näyttää nuoremmalle kuin mitä ikärajana lukee. Mutta elokuviin mentäessä ikärajoissa voidaan joustaa sillä tavalla että lapsi voi tulla aikuisen seurassa 3 vuotta ikärajaa nuorempana katsomaan elokuvan,mikäli aikuinen tietää lapsen suhtautumisen erinlaisiin asioihin hyvin ja tietää miten lapsi reagoi elokuvissa esitettyihin kohtauksiin. Joissakin ohjelmissa ei kuitenkaan ole lainkaan ikärajoja ja näitä ovat tv ohjelmat esimerksiki opetus-, sivistys-, kulttuuri-, musiikki-, urheilu-, visailu-, harrastus-, keskustelu-, ajankohtais- ja uutisohjelmat. Ikärajoihin sisältyy televisiossa myös ohjelmien esitysajat. 7-12 vuotiaille sopivia ohjelmia voidaan esittää mihin vuorokauden aikaan tahansa kun taas k 16 elokuvat voidaan esitttää vasta yhdeksän jälkeen illalla. 18 vuotiaille sallittuja ohjelmia esitetään vasta kello 23 jälkeen.

 Ikärajat merkitään dvd kansiin ja muihin symboleilla. Symbolit on jaettu ahdistus,seksi,väkivalta sekä päihteet osioihin.

Väkivalta symboli : Mietitään sitä että lapset eri kehitysvaiheissa kokevat väkivaltakuvaukset eri tavoin. Mediaväkivalta voi myös aiheuttaa ahdistusta, pelkoa, levottomuutta ja painajaisia.
 
Ahdistus symboli :  Pikkulapsilla ahdistuksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi voimakkaat tehosteet tai oudot hahmot. Ahdistus symboli kuvaa sitä että kuvakuksissa voi olla tekijöitä,jotka voi vaikuttaa sinun ajatuksiin,uneen tai voit saada siitä stressi reaktioita.

 Seksi: Lapsen ikätasolle sopimattomat seksikuvaukset voivat olla kehitykselle varsin haitallisia, antavan vääristyneitä malleja ja lyhentävän lapsuutta. Seksin näyttäminen elokuvissa jne. on hyvin harvasti tutkittu vaikutuksesta lapsiin,sillä siihen liittyy moraalisia asioita.

Päihteet:  Huumeidenkäytöstä puhuminen ei ole ikärajaperuste. Alkoholin käyttökuvaukset aiheuttavat ikärajan vain, jos käyttäjät ovat selkeästi alaikäisiä.

 Digitaalisissa peleissä on myös ikärajat. Niissä huomioidaan myös alastomuus, syrjintä uhkapelaaminen sekä kiroilu. Ero elokuviin löytyi siis edellisestä lauseesta. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI, joka tulee sanoista Pan-European Game Information. Pelien käytössä olevat ikärajat 3, 7, 12, 16 ja 18 eivät kerro pelien hastavuuden ikärajaa,vaan varoittavat sisällön mahdollisesta haitallisuudesta.

 Minun mielestä ikärajat ovat pääasiassa hyviä,mutta joskus tuntuu että ne ovat liian ankarasti laitettu suureksi. Olen itse huomannut myös joskus sen että k-16 elokuvat ovat paljon hurjempia kuin k-18.  Ikärajoja valvotaan kyllä aika vähän,sillä monilla nuorilla on kotonaan 18-vuotiaille tarkoitettuja pelejä sekä elokuvia. Mutta kuitenkin jos nuori ei muuta käytöstään pelejä pelatessa eikä ne vaikuta hänen sosiaalisin ajatuksiin,en näe haitaksi vaikka nuoret pelaisikin k-18 pelejä. Nykään kuitenkin jo internetistä voi katsoa jostain sivuilta k-18 elokuvia,tai pelata k-18 pelejä,niin vanhempien on varmasti vaikea valvoa tätä. Kun nuorille ei myydä kaupassa k-18 pelejä  tai elokuvia,vanhemmat yleensä siltikin ostaa niitä heille tai nuoret lainaavat muilta ystäviltään pelejä tai elokuvia lainaksi. Nuorien kehitys on kuitenkin yksilöllistä,joten ikäraja merkinnät ovat joskus mielestäni huonoja. Eivät kaikki saa samoista asioista mitään traumoja,tai ahdistuneisuutta sun muuta. Mutta lapsen ja nuoren tuntemalla, voi tietää minkälaisia pelejä sekä elokuvia nuori kestää katsoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti